RSS
Hasta la vista Fellini, Bergman, Coppola ja Kurosawa. Täällä katsotaan, kommentoidaan ja kiillotetaan elokuva-aarrearkun himmeämpiä helmiä. Saattaa sisältää juonipaljastuksia.

Apinameininkiä


Herranjumala, mikä herkkupala: komedia lumilautailevasta simpanssista! Kuten jo viimeksi taisin todeta, näitä koko perheen kuraleffoja kannetaan katsojien eteen kuin tarjottimella viikonloppuisin. Tänään voisi vieläpä valita Talladega Nightsin ja MXP: Most Extreme Primaten välillä. Will Ferrellin "hulvaton vauhtikomedia" on kuitenkin jo nähty, eli ei muuta kun apinat kehiin.



MXP: Most Extreme Primate
Valmistumisvuosi: 2003
Ohjaaja: Robert Vince 
Pääosat: Devin Douglas Drewitz, Trevor Wright 

Apina-Jack on masentunut ja kaipaa aikoja, jolloin päivät täyttyivät skeittauksesta ja jääkiekon pelaamisesta. Huoltajatäti päättää piristää koko apinapoppoota ja buukkaa riemuloman Meksikoon. Kentällä Jack eksyy Coloradon-lennolle ja päätyy hohhailemaan sombrerossa ja ponchossa lumisille kylille. Onneksi 12-vuotias Devin Douglas Drewitz ottaa kädellisen hoitoonsa. Isä sattuu sopivasti olemaan työmatkalla ja holtiton isoveli Trevor Wright on juonessa mukana.

DDD:n luona apina mm. pelaa Xboxia, syö muroja, käy suihkussa, ajaa partansa, harjaa hampaitaan ja lukee Darwinin Lajien syntyä (mikä oli ehkä leffan paras kolmisekuntinen). Poika ja simpanssi lumilautailevat yhdessä, mutta kuvaan ilmaantuu pari älykääpiörikollista, joiden pomo puhuu jotain, mikä yrittänee kuulostaa gansteri-italianenglannilta. Tarkoituksena on siepata apina ja tahkota sillä hyvät rahat. Rötös epäonnistuu ja simpanssi pääsee osallistumaan pojan kanssa lumilautailukilpailuun, jonka parivaljakko tietenkin voittaa. Hoitotätikin saapuu noutamaan kadonnutta apinalastaan. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Surullista kyllä, simpanssi oli tämän elokuvan paras näyttelijä. I shit you not.

Onneksi viikonlopun leffasaldo ei jäänyt yllämainitun mestariteoksen varaan. Eilen katsoin yhteensä melkein kuusi elokuvaa, mikä taitaa olla jonkin sortin henkilökohtainen ennätys. Suoritettuani aamulla massiivisen kahdeksan opintopisteen kirjatenttikokonaisuuden, otin lukemiseen menetetyn vapaa-ajan korkoineen takaisin.

Ensimmäisenä ruutuun pääsi yksi kaikkien aikojen lemppareistani, vuonna 1940 valmistunut The Thief of Bagdad. Lainaisin sen kirjastosta kirjamessujen antikvariaattiosastolta hankkimani leffajulisteen inspiroimana, ja kyllä se vaan huikea tuotos oli edelleen. Orientalismihenkinen seikkailufantasia riemastuttavan kömpelöine erikoistehosteineen on oikea vanhan ajan helmi. Kökköefekteistä puheenollen joskus pitäisi katsoa uudelleen myös seuraavan vuosikymmenen tieteisklassikot The Day the Earth Stood Still (1951) ja The Incredible Shrinking Man (1957). Hienoja elokuvia.

Muu leffapäivän anti olikin suurimmaksi osaksi uudempaa ja vähän heikompilaatuista. Hyviä olivat vielä puolella silmällä katsottu verikekkerimusikaali Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street ja postapokalyptinen Miyazaki-anime Nausicaä of the Valley of the Wind, mutta kolme muuta leffaa olivat aika heikkoja esityksiä.

Tai no, ennakkoluuloista huolimatta Adam Sandlerin ja Drew Barrymoren tähdittämä 50 First Dates oli ihan kelvollinen romanttinen komedia, jos sitä lajityyppiä ylipäätään sietää. The Sisterhood of the Travelling Pants 2:stakin olisin varmasti pitänyt 15 vuotta sitten, samoin kuin ykkösosasta. Maagisten farkkujen taru on ihan mainio - joskin melko tavanomaisen opettavainen - nuorille tytöille suunnattu viihde-elämys. Illan päättänyt kauhuelokuva The Ruins oli sen sijaan niin ennalta-arvattavaa ja kliseisesti toteutettua peruspaskaa, ettei siitä voi sanoa oikein mitään hyvää. Sitä en kelpuuttanut edes arvioitavaksi, sillä sen huonous oli liian keskinkertaista ja mitäänsanomatonta. Ainoan plussan tälle amerikkalaisnuorten Meksikon-lomaa kulisseinaan käyttävälle kauhupätkälle voisi antaa siitä, ettei horroria aiheuttanut joku naurettava tehostepiru, vaan ilkeän juonikkaat ikiaikaiset murattiköynnökset. Se antaa toivoa, että omaperäisyyttä oli edes yritetty tavoitella.

(Kuva: www.delhifun.com) 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentoi!

 
Copyright 2009 Filminaattori. All rights reserved.
Blogger Template by Blogger and Blogger Templates.
Bloggerized by Miss Dothy